The 2015 Lancet  Commission on Health and Climate Change
Aanbevelingen: 
De Commissie doet de aanbeveling dat over 5 jaar, de overheid:

  • 1. Investeert in onderzoek naar klimaatverandering en volksgezondheid, monitoring en toezicht van de volksgezondheid om te zorgen voor een beter begrip van de aanpassingsbehoeften en de potentiële mede gezondheidsvoordelen van klimaatmitigatie op lokaal en nationaal niveau.
  • 2. Financiering voor klimaat veerkrachtige gezondheidssystemen wereldwijd opschaalt. Donorlanden hebben de verantwoordelijkheid om maatregelen te ondersteunen die de gevolgen van klimaatverandering voor het menselijk welzijn verminderen en de maatregelen ter aanpassing ondersteunen. Dit moet de versterking van de gezondheidsstelsels in landen met een lage inkomens en middeninkomens mogelijk maken en de milieueffecten van de gezondheidszorg verminderen.
  • 3. Zorg draagt voor de bescherming van de cardiovasculaire en respiratoire gezondheid door te zorgen voor een snelle uitfasering van kolen uit de wereldwijde energiemix. Veel van de 2200 kolengestookte centrales die momenteel worden voorgesteld voor de bouwwereld wereldwijd, zullen schade aan de gezondheid toebrengen, tenzij ze vervangen worden door schonere alternatieven van energie. Als onderdeel van de overgang naar hernieuwbare energie is er een voorzichtige overgangsrol voor aardgas. De geleidelijke afschaffing van steenkool wordt voorgesteld als onderdeel van een vroeg en doortastend beleidspakket dat de luchtvervuiling van de sectoren vervoer, landbouw en energie beoogt, en is gericht op vermindering van de gezondheidslast van fijnstof (met name PM 2.5) en kortstondig klimaatvervuilende stoffen, wat voor de maatschappij onmiddellijk winst oplevert.
  • 4. Een overgang naar steden aanmoedigd die een gezonde levensstijl voor het individu en voor de planeet bevordert en ondersteunt. Hiertoe behoort de ontwikkeling van een zeer energie efficiënte woningvoorraad; gemak van lage kosten van actief transport en een grotere toegang tot groene ruimten. Dergelijke maatregelen verbeteren de aanpassingscapaciteit, maar verminderen ook de stedelijke vervuiling, de uitstoot van broeikasgassen en het aantal gevallen van hart-en vaatziekten, kanker, obesitas, diabetes, psychische aandoeningen en respiratoire aandoeningen.

De Commissie beveelt aan dat de overheden in de komende vijf jaar:

  • 5. Een kader vaststellen voor een sterke, voorspelbare en internationale koolstofprijsmechanisme.
  • 6. Snel de toegang tot hernieuwbare energie in lage inkomens-en middeninkomenslanden uitbreidt, de landen zodoende voorziet in betrouwbare elektriciteit voor gemeenschappen en gezondheidsfaciliteiten; substantiële economische voordelen ontsluit en de gezondheidsgelijkheid bevordert. Een wereldwijde ontwikkelingspad die deze uitbreiding niet verwezenlijkt, zal immers ten koste gaan van de volksgezondheid en zal geen economische groei op lange termijn bereiken.
  • 7. Ondersteuning van accurate kwantificatie van de vermeden last van de ziekte, verminderde kosten voor de gezondheidszorg en verbeterde economische productiviteit in verband met aanpassing aan klimaatverandering. Deze zullen het meest effectief zijn in combinatie met voldoende lokale capaciteit en politieke steun aan de ontwikkeling van koolstofarme, gezonde energiekeuzes.
  • 8. Mechanismen goedkeuren om de samenwerking tussen Ministeries van Gezondheid en andere overheidsdiensten te vergemakkelijken, empowerment van gezondheidswerkers bevorderen en ervoor zorgen dat de gezondheid- en klimaatoverwegingen grondig zijn geïntegreerd in overheidsbrede strategieën. Een beperkte benadering van de bescherming van de menselijke gezondheid tegen klimaatverandering zal niet werken.  Dit moet onderkennen in hoeverre de bijkomende wereldwijde veranderingen in het milieu, zoals ontbossing, verlies van biodiversiteit en de verzuring van de oceaan gevolgen zal hebben voor de menselijke gezondheid en zal leiden tot afname van de veerkracht om klimaatverandering aan te pakken.
  • 9. Het eens worden in de uitvoering van een internationale overeenkomst die landen ondersteunt bij de overgang naar een koolstofarme economie. Hoewel de onderhandelingen erg complex zijn, zijn hun doelstellingen heel eenvoudig: Overeenstemming bereiken over ambitieuze en afdwingbare mondiale mitigatiedoelstellingen, over aanpassing van financiën om de rechten van landen op duurzame ontwikkeling te beschermen, en over het beleid en de mechanismen die deze maatregelen mogelijk maken. Hiertoe wordt de internationale verantwoordelijkheid voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen gedeeld: Interventies die de uitstoot verminderen en de wereldwijde volksgezondheid bevorderen, moeten voorrang krijgen, ongeacht de nationale grenzen.

Om deze transitie dichterbij te brengen, zal de 2015 Lancet Commissie voor gezondheid en klimaatverandering:

  • 10. Een nieuwe, onafhankelijke Countdown naar 2030 ontwikkelen: Wereldgezondheid en Klimaatactie, om expertise te bieden in de uitvoering van het beleid om de klimaatverandering te beperken en de volksgezondheid te bevorderen en om de voortgang te controleren in de komende 15 jaar. De samenwerking zal worden geleid door deze Commissie, de rapportage zal om de 2 jaar in de Lancet worden gepubliceerd en het volgen, ondersteunen en de communicatie rond de vooruitgang en succes langs de meetlat van een reeks van indicatoren m.b.t. wereldwijde gezondheid en klimaatverandering worden gelegd.