Overzicht van de klimaatverandering en Nederland

Hoewel in het laatste decennium enige reducties in de totale uitstoot van broeikasgassen zijn bereikt [4] heeft de Nederlandse overheid besloten om een gezond milieubeleid een van haar topprioriteiten te maken. 
De Gezondheidsraad beveelt aan het nationale beleid te baseren op een brede definitie van gezondheid en ook welzijnsoverwegingen waarin de prestaties van mensen worden meegenomen, er wordt rekening gehouden met veerkracht en zelfmanagement. [5] De overheid heeft bijgedragen aan een veelvoud van wetten en programma's die bedoeld zijn om een gezonde manier van leven te bevorderen die bijdraagt tot het algemene welzijn en sociale cohesie. [6] Wij zijn een groot voorstander van een "gezondheid in alle beleidssectoren" benadering die klimaatverandering in aanmerking te neemt en niet alleen de ziektelast te verminderen, maar er ook voor te zorgen dat de gezondheidsbevordering is opgenomen als een overweging voor alle ministeries. Een belangrijke strategie is ervoor te zorgen dat gezondheideffectbeoordelingen worden ingebouwd in de plannings-, kostenberekenings- en goedkeuringsfasen van alle nieuwe projecten. Door de ontwikkeling van instrumenten en capaciteit om dit af te dwingen, kunnen de beleidsmakers de gezondheids- en welzijnsconsequenties beter begrijpen.

De Nederlandse overheid moet haar ambitie op het gebied van broeikasgasreducties opvoeren. In het verslag van het “Intergovernmental Panel on Climate Change on 1.5°C” [IPCC] inzake klimaatverandering van oktober 2018, werd aangegeven dat er aanzienlijke gezondheidsvoordelen verbonden zijn aan een temperatuurstijging van minder dan 1,5°C [7] en dat om dat te kunnen doen, "De wereldwijde netto door de mens veroorzaakte uitstoot van CO2 vanaf 2010 met ongeveer 45 procent zou moeten dalen tot 2030, met een netto nulniveau rond 2050. [8] Ook heeft op 9 oktober 2018 het Gerechtshof van Den Haag het vonnis van de historische overwinning van de Stichting Urgenda en 886 Nederlanders in hun klimaatzaak tegen de Nederlandse overheid gehandhaafd. Het Hof van Beroep heeft bevestigd dat de regering de uitstoot van emissies tegen 2020 met ten minste 25% moet verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Vermindering van een kleinere hoeveelheid zou in strijd zijn met de rechten van Nederlandse burgers zoals die worden beschermd door het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden. [9]

Lokale, regionale en nationale overheden moeten een "gezondheid op alle beleidsterreinen" benadering volgen die klimaatgerelateerde overwegingen omvat en gezondheidseffectbeoordelingen omvat voor derol van professionals in de gezondheidszorg.