De rol van medewerkers in de Gezondheidszorg

In de kernverklaring D7 van het IPCC-rapport over 1,5°C staat: "Versterking van de capaciteiten voor klimaatmaatregelen van nationale en subnationale overheden, het maatschappelijk middenveld, de particuliere sector en de inheemse bevolking en lokale gemeenschappen kunnen de uitvoering van ambitieuze acties ondersteunen door de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C [groot vertrouwen]". [8]

De vierde kernboodschap van de Lancet Countdown 2018 benadrukt dat het wijdverbreide publiek inzicht in de klimaatverandering als een centraal volksgezondheidsvraagstuk van vitaal belang is voor een effectieve samenleving en dat de beroepen in de gezondheidszorg deze uitdaging nog maar net beginnen aan te gaan. [3]

Bij elkaar genomen moet dit worden geïnterpreteerd als een oproep aan de gezondheidszorg als geheel om klimaatverandering en gezondheid te integreren in hun curricula, hun klinisch werk en hun beleids-betrokkenheid. Professionele betrokkenheid van gezondheidswerkers en het in kaart brengen van de klimaatverandering als een gezondheidsprobleem kan helpen bij het genereren van urgentie voor een doeltreffend mitigatie- en aanpassingsbeleid. Zoals verwoord in het verslag van augustus 2018 "Balans-van-de-leefomgeving" ["Balans-van-de-leefomgeving", document in het Nederlands]. De overheid zal alleen effectief werken als er een breed gevoel van urgentie en draagvlak is onder de bevolking in het algemeen, en ook wanneer de bevolking van mening is dat de lasten en kosten billijk zijn verspreid over de samenleving. [10] [11]

Universitair Medische Centra [UMC] zijn de medische onderwijs- en onderzoeksinstituten in Nederland, en dragen ook bij aan de milieubelasting die de gezondheid veroorzaakt.

Medische en verpleegkundige professionals zijn de voor de hand liggende pleitbezorgers voor het informeren en opleiden van de gezondheidssector, de samenleving, beleidsmakers en anderen over de gevolgen van de veranderende omgeving voor de gezondheid.
Om ervoor te zorgen dat deze veranderingen snel genoeg kunnen plaatsvinden, moet het thema ‘duurzame gezondheid en gezondheidszorg’ een vak worden binnen het medische en verpleegkundige curriculum. De internationale federatie van de Medische Studentenverenigingen heeft een initiatief gelanceerd om klimaatgezondheidszorg te laten opnemen in alle lesprogramma's van medische scholen in de wereld tegen 2020, met volledige integratie tegen 2025. [12]

Er is ook behoefte aan Universitaire Medische Centra en andere zorginstellingen om praktische maatregelen te nemen om hun broeikasgasemissies, watervoetafdruk en afval systematisch te kunnen meten en te verminderen, zoals de eenheid Duurzame ontwikkeling in het Verenigd Koninkrijk heeft gedaan. [13] Naast acties op institutioneel niveau moeten alle zorgpaden, procedures, interventies en poliklinieken, zijn geëvalueerd en waar nodig zijn geherstructureerd om de patiëntenzorg, de impact op het milieu en de kosten te optimaliseren.

Medische en verpleegkundige professionals moeten ook het thema van duurzame gezondheid en gezondheidszorg onder de aandacht brengen en op de agenda zetten binnen hun organisaties. [14] [15] Dit zorgt voor bewustwording bij de leden. Deze verenigingen kunnen een platform bieden voor discussies tussen collega's, maar ook een middel voor het creëren van richtlijnen om duurzame zorglijnen en behandelingsstrategieën aan te moedigen en om praktijk veranderende interacties met de farmaceutische industrie en de industrie voor medische hulpmiddelen te ondersteunen alsmede het coördineren van belangenbehartiging met regelgeving- en beleidsorganen.
Integreer klimaatverandering en gezondheid snel in het curriculum van alle medische, verpleegkundige en gezondheidswetenschappen. 
Creëer systemen om de CO2-voetafdruk, de watervoetafdruk en de verspilling van zorginstellingen systematisch te meten en te verminderen.