Effecten van de klimaatverandering, blootstelling en kwetsbaarheid

De kwetsbaarheid voor extreme hitte is sinds 1990 in alle regio's gestaag toegenomen, met 157 miljoen meer mensen die in 2017 werden blootgesteld aan hittegolven in vergelijking met 2000, en met de gemiddelde persoon die in dezelfde periode 1.4 dagen extra hittegolven per jaar ervaart (indicatoren 1.1 en 1.3). Voor de nationale economieën en huishoudbudgetten gingen in 2017 153 miljard uren werk verloren door hitte, een stijging van meer dan 62 miljard uren (2.3 miljard werkweken) sinds 2000 (indicator 1.4). De directe effecten van de klimaatverandering reiken verder dan warmte en omvatten ook extremen van het weer. In 2017 resulteerde een totaal van 712 extreme weersomstandigheden in economische verliezen van 326 miljard dollar, bijna een verdrievoudiging van de totale verliezen van 2016 (indicator 4.1). 
 
Kleine veranderingen in temperatuur en neerslag kunnen leiden tot grote veranderingen in de geschiktheid voor overdracht van belangrijke door vectoren* (vector: drager, meestal een insekt, van ziektekiemen) en water overgebrachte ziekten. In 2016 was de wereldwijde vectoriële capaciteit voor de overdracht van het dengue-koortsvirus het hoogst in de geschiedenis, met een stijging tot 9.1% voor Aedes aegypti 11.1% voor Aedes albopictus boven de basislijn van de jaren vijftig. Als we ons focussen op gebieden met een hoog risico, dan laat het Baltische gebied, met name de kustgebieden, een toename van 24% zien van epidemieën van Vibrio Cholerae, en in 2016 steeg de vectoriële capaciteit voor de overdracht van malaria in de hooglanden van Afrika bezuiden de Sahara met 27.6% ten opzichte van de basislijn van 1950 (indicator 1.8). Een indicatie van het agrarisch opbrengstpotentieel laat een daling in elke regio zien, met 30 landen met een neerwaartse trend in de opbrengst, waardoor een decennialange trend van verbetering wordt omgebogen (indicator 1.9.1). 
 
De afnemende arbeidsproductiviteit, de toegenomen capaciteit voor de overdracht van ziekten zoals knokkelkoorts, malaria en cholera, en de bedreiging van de voedselzekerheid zorgen voor een vroegtijdige waarschuwing dat de negatieve gevolgen voor de gezondheid en de voeding worden versterkt als de temperaturen blijven stijgen.