Indicator 3.8: Vlees van herkauwers voor menselijke consumptie

Kerngegevensde hoeveelheid vlees van herkauwers die wereldwijd voor menselijke consumptie beschikbaar is, is licht gedaald van 12.09 kg per hoofd van de bevolking in 1990 tot 11.23 kg per hoofd van de bevolking per jaar in 2013. Het aandeel van voor menselijke consumptie beschikbare energie (kcal per hoofd van de bevolking per dag) uit vlees van herkauwers is licht gedaald van 1.86% in 1990 tot 1.65% in 2013.

Het definiëren en volgen van zinvolle veranderingen in duurzame, gezonde voedselproductie brengt meerdere uitdagingen met zich mee. Het verslag over 2017 [2] presenteerde de vlees van herkauwers voor menselijke consumptie, omdat de productie van vlees van herkauwers, vooral van runderen, de broeikasgasemissies van de veehouderijsector domineert (geschat op 5.6-7.5 gigaton CO₂-uitstoot per jaar). Hoewel vlees een zeer voedzaam levensmiddel is, heeft de consumptie van rood vlees, vooral verwerkt rood vlees, associaties met negatieve gezondheidsgevolgen gekend. [91] [92]
De belangrijkste beperking van deze indicator is dat hij slechts één aspect van duurzame voeding weerspiegelt, wat waarschijnlijk niet in gelijke mate gevolgen zal hebben voor de gezondheid van landen met een hoog inkomen en een overmatige consumptie van vlees van herkauwers en landen met een laag inkomen en een lage consumptie van vlees van herkauwers. Om de vooruitgang in de richting van duurzamere diëten te kunnen volgen, zijn gestandaardiseerde en continue gegevens over de voedselconsumptie en de daarmee samenhangende broeikasgasemissies gedurende de hele levenscyclus van voedselproducten nodig. Dit proces vereist jaarlijkse, nationaal representatieve, gedetailleerde gegevens over de voedselconsumptie. Er wordt gewerkt aan het verzamelen van gegevens en de vergelijkbaarheid ervan, maar het formaat ervan is niet geschikt voor de wereldwijde monitoring van de vooruitgang in de richting van optimale voedingspatronen. In het kader van de samenwerking zal verder worden gewerkt aan de ontwikkeling van een gestandaardiseerde indicator voor duurzame diëten.