Indicator 1.6: Dodelijkheid van met het weer samenhangende rampen

Hoofdbevinding: De jaarlijkse frequentie van overstromingen en extreme temperaturen is sinds 1990 toegenomen, zonder een duidelijke opwaartse of neerwaartse trend in de dodelijke afloop van deze gebeurtenissen.

Het verstrekken van globale schattingen van menselijke blootstelling, morbiditeit en mortaliteit in verband met extreme weersomstandigheden is beladen met methodologische complexiteiten en lacunes in betrouwbare gegevens. Prognoses suggereren dat de klimaatverandering, indien deze niet wordt getemperd, naar verwachting zal leiden tot nog eens 1.4 miljard extra voorvallen van blootstelling aan droogte per jaar en 2 miljard overstromingen per jaar tegen het einde van de eeuw. [1]

Deze projecties worden bevestigd in de recente geschiedenis, met een duidelijke toename van de jaarlijkse frequentie van overstromingen en temperatuur-anomalieën in de afgelopen 25 jaar. Hoewel de tendensen binnen regio's en inkomensgroepen een belangrijke rol hebben gespeeld bij de dodelijke afloop van met het weer samenhangende rampen, is er op mondiaal niveau geen duidelijke trend waarneembaar, met uitzondering van een lichte daling van het absolute aantal mensen dat door overstromingen wordt getroffen. Overheden en nationale gezondheidsdiensten passen zich in toenemende mate aan extreme weersomstandigheden en klimaatverandering aan met indrukwekkende resultaten (hoofdstuk 2). Deze aanpassingsmaatregelen en brede ontwikkelingsinitiatieven geven een plausibele verklaring voor de resultaten die in dit rapport zijn geïdentificeerd. Cruciaal is dat indicator 4.1 duidelijk maakt dat de gezondheid en het menselijk welzijn indirect worden beïnvloed door de economische en sociale verliezen die het gevolg zijn van deze gebeurtenissen.
Indicator 1.6 maakt gebruik van dezelfde methoden en databronnen (the Emergency Events Database) [24] zoals beschreven in de 2017 Lancet Countdown report [2] en in de appendix.
De referentiecategorie (all-cause mortality) laat een sterke daling van de sterftecijfers in Afrika zien en een aanzienlijke daling in Zuidoost Azië. Ook het aantal sterfgevallen ten gevolge van diarree vertoont een duidelijke daling, vooral in Afrika. Daarentegen neemt de sterfte ten gevolge van de knokkelkoorts duidelijk snel toe, vooral in de regio's die het meest gevoelig zijn voor de verspreiding ervan in Zuidoost-Azië en Noord- en Zuid-Amerika. De sterftecijfers voor kwaadaardige melanoom, dat met name een decadale vertraging heeft ten opzichte van blootstelling en de dood ten gevolg en geassocieerd wordt met blootstelling aan ultraviolette straling, zijn in Europa, Amerika en het westelijke deel van de Stille Oceaan aanzienlijk gestegen. De methoden die worden gebruikt om deze indicator te meten, worden volledig beschreven in de Lancet Countdown [2] 2017 verslag en in de bijlage.