Indicator 1.7: wereldwijde gezondheidstrends in klimaatgevoelige ziekten

Hoofdbevinding: Hoewel mondiale gezondheids- en ontwikkelingsinterventies hebben geleid tot enkele indrukwekkende verbetering van de menselijke gezondheid en welzijn, neemt de sterfte aan twee bijzonder klimaatgevoelige ziekten, knokkelkoorts en kwaadaardig huidmelanoom, nog steeds toe in de regio's die het meest vatbaar zijn voor beide ziekten.

Klimaatverandering interageert direct en indirect met een breed scala aan ziekteprocessen en treedt uiteindelijk op als een krachtvermenigvuldiger voor veel van de bestaande uitdagingen waarmee de wereldwijde gemeenschap van de volksgezondheid wordt geconfronteerd. Het opstellen van sterftecijfers voor klimaatgevoelige ziekten, berekend door de GBD, helpt deze macrotrends in de loop van de tijd op te helderen (figuur 5). [13]  De rol van klimaatverandering bij het beïnvloeden van deze trends zal variëren afhankelijk van het ziekteproces, de geografie en het demografisch profiel van de getroffen gebieden, regio's en populaties.
De referentiecategorie (sterfte door alle oorzaken) toont een sterke daling van de sterftecijfers in Afrika en een aanzienlijke afname in Zuidoost-Azië. Het aantal sterfgevallen veroorzaakt door diarree vertoont ook duidelijke dalingen, vooral in Afrika. Daarentegen neemt de mortaliteit door dengue (knokkelkoorts) duidelijk snel toe, vooral in regio's die het meest vatbaar zijn voor verspreiding ervan - Zuidoost-Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Sterftecijfers voor maligne melanomen, die met name een decadale vertraging hebben tussen blootstelling en overlijden en geassocieerd worden met blootstelling aan ultraviolette straling, zijn aanzienlijk toegenomen in Europa, Amerika en de westelijke Pacific. De methoden voor het meten van deze indicator worden volledig beschreven in het Lancet Countdown [2] rapport van 2017 en in de bijlage.