Indicator 3.5: blootstelling aan luchtverontreiniging

3.5.2: voortijdige sterfte ten gevolg van luchtverontreiniging per sector - Belangrijkste bevinding: in 2015 heeft luchtvervuiling wereldwijd geleid tot meer dan 2.9 miljoen vroegtijdige sterfgevallen alleen al door fijnstof. Het gebruik van steenkool is verantwoordelijk voor ongeveer 16% van de vroegtijdige sterfte als gevolg van luchtverontreiniging, waardoor de geleidelijke stopzetting van het gebruik van steenkool een cruciale ingreep met negatieve gevolgen voor de volksgezondheid is.

Indicator 3.5.2 rapporteert voortijdige sterfte door PM₂·₅ in de omgeving, toegeschreven aan individuele emissiesectoren per regio. Deze indicator is afgeleid van berekeningen met het Greenhouse Gas Air Pollution Interlution Interactions and Synergies model, dat de emissies van alle precursoren van PM₂·₅ berekent met een gedetailleerde uitsplitsing van de gebruikte economische sectoren en brandstoffen. De gegevens over de onderliggende activiteiten zijn gebaseerd op statistieken van het Internationaal Energieagentschap (IEA). [80]

De emissies en concentraties komen overeen met het jaar 2015 en worden berekend op basis van de bijgewerkte statistieken van de World Energy Outlook 2017. [81]
De geografische dekking is sinds het verslag van 2017 uitgebreid tot de wereldwijde dekking en de uitsplitsing is verfijnd om de bijdragen van steenkoolverbranding in alle sectoren te kwantificeren (figuur 18). Hoewel de analyse per land wordt uitgevoerd, worden de resultaten voor de duidelijkheid per regio geaggregeerd.
De bijdrage van de afzonderlijke sectoren aan de totale vroegtijdige sterfte ten gevolge van luchtverontreiniging varieert per regio, maar er zijn talrijke bronnen die in elke regio bijdragen. Grote bijdragen komen van de residentiële sector (veel van vaste brandstoffen, zoals biomassa en steenkool, en kerosine gebruikt voor huishoudelijke verwarming en koken), de industrie (de belangrijkste veroorzaker in Oost-Azië), elektriciteitsproductie, vervoer en landbouw (door verbranding van landbouwafval en secundaire anorganische aërosolvorming). Steenkool is een belangrijke doelstelling voor een vroegtijdige uitfasering, omdat dit type brandstof bijzonder vervuilend is, zowel wat betreft CO₂ als fijnstof. Steenkool wordt voornamelijk gebruikt voor de opwekking van elektriciteit, de industrie en (in sommige landen) huishoudens.

In totaal heeft blootstelling aan luchtverontreiniging naar schatting bijgedragen tot bijna 3 miljoen vroegtijdige sterfgevallen wereldwijd (bijna 2 miljoen in Azië, 130.000 in Amerika, meer dan 300.000 in Afrika en bijna 500.000 in Europa) in 2015. Gemiddeld houden meer dan 460.000 vroegtijdige sterfgevallen verband met de verbranding van steenkool wereldwijd (ongeveer 16% van alle vroegtijdige sterfgevallen ten gevolge van luchtverontreiniging); dit percentage stijgt tot ongeveer 18% van de vroegtijdige sterfgevallen in Azië. De regionale bijdragen variëren van 9% in Zuidoost-Azië, 14% in Zuid-Azië, bijna 30% in China en meer dan 40% in Mongolië. China en India zijn bijzonder getroffen, met naar schatting 911.000 vroegtijdige sterfgevallen in China en 525.000 in India als gevolg van luchtverontreiniging; steenkool is verantwoordelijk voor 204 000 van deze sterfgevallen in China en 107.000 van deze sterfgevallen in India. In de EU bedroeg het aantal voortijdige sterfgevallen door luchtverontreiniging in 2015 ongeveer     310.000; 53.506 van deze vroegtijdige sterfgevallen waren het gevolg van steenkool en 42.028 van de vervoerssector. De verbranding van brandstoffen voor huishoudelijk gebruik levert ook een aanzienlijke bijdrage, met een totaal van 678.000 vroegtijdige sterfgevallen door luchtverontreiniging (136.000 door steenkool) in 2015 wereldwijd, en nog veel meer door luchtverontreiniging binnenshuis, zodat een nog grotere daling van het vroegtijdige sterftecijfer kan worden bereikt door de overgang naar schone huishoudelijke brandstoffen.