Indicator 2.2: Risicobeoordelingen van klimaatverandering op stadsniveau

Kerngegevensvan de 478 onderzochte wereldsteden heeft 65% van de ondervraagde steden al een risico-evaluatie van de klimaatverandering uitgevoerd of is dat momenteel aan het doen, waarbij 51% van de steden verwacht dat hun volksgezondheidsinfrastructuur ernstig in het gedrang komt.

Meer dan 50% van de wereldbevolking woont in steden, die 80% van het mondiale BBP (Bruto Binnenlands Product) genereren en 60% van de energie verbruiken. De onafhankelijke politieke en juridische status van steden biedt hen vaak flexibiliteit bij het ontwikkelen van een alomvattend antwoord op klimaatverandering. Deze indicator geeft zowel de mate waarin steden hun eigen klimaatverandering risicobeoordelingen hebben ontwikkeld, als hun eigen perceptie van de kwetsbaarheid van hun volksgezondheidsinfrastructuur voor deze bedreigingen.

Wereldwijd had 48% van de steden een klimaatverandering impactbeoordeling uitgevoerd, waarvan 17% momenteel aan de gang is. In het kader van deze beoordelingen heeft 51% van de steden vastgesteld dat de volksgezondheids infrastructuur bijzonder kwetsbaar is voor klimaatverandering en dat er extra en snel ingrijpen nodig is. Wereldwijde ongelijkheden in de capaciteit om dergelijke evaluaties uit te voeren zijn duidelijk: slechts 25% van de steden in lage-inkomenslanden doet dat, vergeleken met 57% van de steden in hoge-inkomenslanden (bijlage). Regionale trends zijn op dezelfde manier gecorreleerd met ontwikkeling.

De gegevens voor deze indicator zijn afkomstig van het Carbon Disclosure Project 2017-onderzoek van 478 wereldsteden, en de indicator wordt volledig beschreven in het Lancet Countdown Report 2017 [2] en in de bijlage.