Indicator 5.2: dekking van gezondheid en klimaatverandering in wetenschappelijke tijdschriften

Belangrijkste bevinding: de dekking van gezondheid en klimaatverandering is tussen 2007 en 2017 met 182% toegenomen in wetenschappelijke tijdschriften.

Tussen 2007 en 2017 hebben meer dan 2500 wetenschappelijke artikelen het verband tussen klimaatverandering en gezondheid onderzocht. Iets minder dan de helft (47%) presenteerde nieuw onderzoek. De rest bestond uit aan onderzoek gerelateerde artikelen (bijv. onderzoeksreviews, redactionele artikelen, commentaren en standpunten), waarvan de onderzoeksreviews de meerderheid (55%) uitmaakten. De lichte daling van de wetenschappelijke output over gezondheid en klimaatverandering tussen 2016 en 2017 is het gevolg van minder onderzoek gerelateerde publicaties dan voorheen (bijlage).

Net als in voorgaande jaren was de wetenschappelijke belangstelling voor gezondheid en klimaatverandering in 2017 gericht op Amerika en Europa. Meer dan een derde (35%) van de artikelen concentreerden zich op klimaatverandering en gezondheid in Amerika, terwijl iets minder dan 30% van alle papers alleen betrekking had op Noord-Amerika. Nog eens 25% richtte zich op landen in Europa. Van de 20% van de artikelen die betrekking hebben op het westelijke deel van de Stille Oceaan, richtte de helft zich uitsluitend op China. Minder dan 10% van de artikelen had betrekking op gezondheid en klimaatverandering in Afrika (n=23) en Zuidoost-Azië (n=18), een regio die India en Bangladesh omvat. Wat de gezondheidsresultaten betreft, waren infectieziekten (met name knokkelkoorts en andere door muggen overgedragen ziekten) de meest voorkomende gezondheidsfocus (24%).

Hoewel deze analyse wijst op een toenemende wetenschappelijke betrokkenheid bij gezondheid en klimaatverandering in de afgelopen tien jaar, is het gebied marginaal voor de wetenschap rond klimaatverandering. Van de 43.000 artikelen die in 2017 op het algemene gebied van klimaatverandering werden gepubliceerd, legde slechts 4% een verband met gezondheid, en minder dan 1% (n=265) had een specifieke focus op gezondheid en klimaatverandering.

Methoden en gegevensbronnen worden volledig uitgelegd in het Lancet Countdown verslag 2017 [2] en in de bijlage. Naast de actualisering van de analyse met insluiting van de gegevens uit 2017, wordt in het verslag van dit jaar ook het type wetenschappelijke output (onderzoek of onderzoeksgerelateerd) en het volume van de output met betrekking tot klimaatverandering in bredere zin onderzocht.