Indicator 1.9: Voedselzekerheid en ondervoeding

De methoden en gegevensbronnen die voor deze indicator worden gebruikt, zijn sinds het Lancet Countdown Report 2017 aanzienlijk verbeterd en uitgebreid [2]. Het opnemen van gegevens over de potentiële gewasopbrengst en de feitelijke gewasproductie [34] zijn volledig opgenomen in de bijlage; aanvullende cijfers voor deze analyse zijn ook beschikbaar in de bijlage.


1.9.2: voedselzekerheid op zee en ondervoeding: De SST (Sea SurfaceTemperature) is aanzienlijk gestegen in 16 van de 21 geanalyseerde belangrijke visserijbekkens, met als gevolg dat in veel van deze bekkens bleking van het koraal optreedt en dat de primaire productiviteit van de zee naar verwachting zal worden bedreigd.

De indicator voor de voedselzekerheid op zee is verder ontwikkeld sinds het Lancet Countdown Report 2017. [2] 21 Bekkens zijn geanalyseerd en geselecteerd op hun geografische dekking en belang voor de voedselzekerheid van de zee. [34]
Voor elk bekken wordt een meerdaagse indicator bijgehouden, die de veranderingen in de SST en het daaropvolgende bleken van het koraal door thermische stress (abiotische indicatoren) volgt, naast de visconsumptie per hoofd van de bevolking (biotische indicator). De gepresenteerde gegevens zijn afkomstig van NASA [35] en het Amerikaanse Environmental Protection Agency [36] met alle in het aanhangsel volledig beschreven methoden.
Tussen 2003 en 2015 steeg de SST in 16 van de 21 geanalyseerde bekkens met 1-59°C in 2015 ten opzichte van 1950 (figuur 10; bijlage). De stijging van de SST valt samen met een toename van de thermische stress bij het bleken van koralen (verhoogde stress en het risico op het bleken van koralen als gevolg van de langdurige stijging van de temperatuur) in veel van deze bekkens, wat een verdere bedreiging vormt voor de primaire productiviteit van de zee en een belangrijke bron is van eiwitten voor veel populaties. Een volledige uitsplitsing van de thermische belasting van bleking van het koraal per bekken is opgenomen in de bijlage.