Mitigatiemaatregelen en nevenvoordelen op gezondheidsgebied

Er bestaan meerdere voorbeelden van stagnerende mitigatie-inspanningen, waarbij de koolstofintensiteit van de totale primaire energievoorziening - de koolstofintensiteitsfactor - sinds 1990 ongewijzigd is gebleven (indicator 3.1). Een derde van de wereldbevolking, 2.8 miljard mensen, leeft zonder toegang tot gezonde, schone en duurzame kookbrandstof of -technologieën, wat hetzelfde aantal mensen is als in 2000 (indicator 3.4). In de transportsector is het brandstofverbruik per hoofd van de bevolking in het wegvervoer tussen 2013 en 2015 met 2% gestegen en de fiets is goed voor minder dan 10% van de totale verplaatsingen, blijkt uit een steekproef van driekwart van steden wereldwijd (indicatoren 3.6 en 3.7). 
  
In meer dan 90% van de steden ademen mensen vervuilde lucht in die giftig is voor hun cardiovasculaire en respiratoire gezondheid. Tussen 2010 en 2016 zijn de concentraties van luchtvervuiling in bijna 70% van de steden over de hele wereld verslechterd, vooral in landen met een laag inkomen en middeninkomen (LMIC's; indicator 3.5.1). Alleen al in 2015 waren fijne zwevende deeltjes (d.w.z. atmosferische zwevende deeltjes met een diameter van minder dan 2.5 μm [PM₂·₅]) verantwoordelijk voor 2.9 miljoen vroegtijdige sterfgevallen, waarbij steenkool verantwoordelijk was voor meer dan 460.000 (16%) van deze sterfgevallen, en het totaal aantal doden (door andere oorzaken, waaronder deeltjes en emissies zoals stikstofoxide) aanzienlijk hoger was (indicator 3.5.2). Zorgwekkend is dat de wereldwijde werkgelegenheid in de fossiele brandstofwinningsindustrie tussen 2016 en 2017 met 8% is toegenomen, waardoor de sterke terugval sinds 2011 (indicator 4.4) is omgebogen. In een tijd waarin de nationale gezondheidsbudgetten en gezondheidsdiensten te maken hebben met een groeiende epidemie van leefstijlziekten, is de aanhoudende vertraging bij het vrijmaken van de potentiële nevenvoordelen van de beperking van de klimaatverandering voor de gezondheid kortzichtig en schadelijk voor de menselijke gezondheid. 
  
Ondanks deze stagnatie geeft de vooruitgang in de sectoren elektriciteitsopwekking en vervoer reden tot optimisme, waarbij in het verslag over 2017 veel positieve trends worden waargenomen, [2] en die in dit verslag over 2018 worden voortgezet. Met name het gebruik van steenkool blijft dalen (indicator 3.2) en er werd in 2017 meer hernieuwbare energie geïnstalleerd dan energie uit fossiele brandstoffen (indicator 3.3). Om de wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging tot ver onder de 2°C te houden, zijn echter ingrijpende transformaties in alle sectoren van de samenleving nodig, waaronder energieopwekking, vervoer, ruimtelijke infrastructuur, voedsel en landbouw, en het ontwerp van gezondheidssystemen. Deze transformaties bieden op hun beurt weer hefbomen om de diepere oorzaken van de grootste uitdagingen op het gebied van de volksgezondheid in de wereld aan te pakken.